luni, 15 noiembrie 2010

Iconostasul Bisericii cu hramul "Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil"


Iconostasul, numit şi catapeteasmă sau tâmplă, se prezintă ca un perete (din zid, lemn, metal) pe care sunt agăţate sau încrustate un număr de icoane, într-o ordine bine stabilită teologic. Deşi unii consideră iconostasul ca un zid separator între altar şi naos, rolul lui principal a fost întotdeauna acela de dispozitiv de expunere a icoanelor. În vechime, iconostasul a putut fi foarte puţin dezvoltat, uneori prezentând doar două icoane: Mântuitorul şi Maica Domnului. El s-a dezvoltat mai ales după victoria Ortodoxiei împotriva iconoclasmului, ajungând prin secolele XIV-XVI la forma şi structura unitară pe care le cunoaştem astăzi, cu mai multe rânduri de icoane.


Naosul Bisericii cu hramul "Sf. Vasile cel Mare"

Naosul este încăperea centrală a unei biserici (ca locaş). Destinat cultului divin, naosul este unitar din punct de vedere liturgic cu altarul (şi chiar cu pronaosul), dar separat/despărţit de altar prin intermediul iconostasului.

Cel mai adesea de plan pătrat sau dreptunghiular, naosul este încoronat de cupolă (boltă semisferică sau semisferoidală), unde se află pictat Iisus Hristos şi, eventual, cetele sfinţilor.









sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Sfintii Evanghelisti

Evanghelistii, sau numai simbolurile lor, se infatiseaza atat pe pandativii de la baza turlei principale a bisericii, pe usile imparatesti, pe amvon, cat si pe colturile prestolului, ale antimisului, epitafului, copertelor de Evanghelii, pe cruci s. a. Luand si comparand numeroase exemple, se ajunge la concluzia ca evanghelistii sunt asezati dupa urmatoarele criterii:
1. In unele cazuri, mai vechi, fiecare evanghelist isi ocupa locul in ordinea in care se citesc evangheliile lor la liturghii in tot cursul anului, adica: Ioan, Matei, Luca, Marcu, asezati potrivit traditiei in sensul "mersului soarelui pe cer", incepand de la nore-est spre sud-est s.a.m.d.
2. Se intalnesc insa si alte cazuri, aproape generalizate, in care ordinea asezarii evanghelistilor corespunde felului cum se afla ei in Biblie, adica: Matei, Marcu, Luca si Ioan, incepand de la sud-est si urmand tot acelasi sens. In aceasta ordine se gasesc insiruite simbolurile evanghelistilor in Iezechiel (1, 10) si in Erminie. Totusi, uneori se gasesc oranduiti si in sens invers, sau crucis, sau asezati fara vreo ratiune oarecare, ci cu totul intamplator.

Sf. Evanghelist Matei


Sf. Evanghelist Marcu


Sf. Evanghelist Luca


Sf. Evanghelist Ioan

Sfanta Treime (al fresco)